Nieuws uit Zevenaar en omstreken

“Berlijn wil namen spionnen horen”
zaterdag 9 aug 2014, 00:35 (Update: 09-08-14, 08:03)

Een projectie op de Amerikaanse ambassade in Berlijn vorige maandEPA
De Duitse regering wil dat buitenlandse ambassades bekendmaken, wie er voor de geheime diensten van hun land in Duitsland actief zijn. Dat schrijft de website Spiegelonline, de internetversie van het weekblad Der Spiegel.

Volgens Spiegelonline heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bij alle ambassades een brief bezorgd, waarin op het openbaren van de identiteit van buitenlandse spionnen wordt aangedrongen. Voor bevriende landen is geen uitzondering gemaakt.

De maatregel volgt op de ophef vorig jaar, toen bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal bevriende naties afluisterde. Volgens Der Spiegel werd mogelijk zelfs de mobiele telefoon van bondskanselier Merkel afgeluisterd.

Kansloos
Het is uiterst onwaarschijnlijk dat de buitenlandse ambassades nu met namenlijsten met spionnen op de proppen zullen komen. Eerdere verzoeken aan de VS om namen van CIA- en NSA-medewerkers te overleggen, leverden niets op.

Spiegelonline houdt het erop dat het opmerkelijke verzoek voortkomt uit de frustratie van de Duitse regering over het feit dat ze de spionageactiviteiten van andere landen niet kan stoppen.

Volgens de website zijn in Duitsland alleen al tweehonderd Amerikaanse spionnen met een diplomatiek paspoort actief. Vermoedelijk zijn ook veel Russische en Chinese diplomaten in werkelijkheid spionnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: