Nieuws uit Zevenaar en omstreken

Nadat ruim 1 miljard miljard (2x miljard) euro tegen 1 % is uitgeleend door de ECB aan notabene private ondernemingen (de banken) hebben diezelfde banken alles weer teruggebracht bij die ECB tegen een hogere rente. Haha pik binnen. Die miljarden worden weer opgeteld bij de begrotingstekorten van de diverse landen. En wij moeten weer die tekorten ophoesten. PF

Banken eurozone parkeren recordbedrag bij ECB

ecbbbebDe Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto AFP / Daniel Ronald
door 
ECONOMIEBanken in de eurozone parkeerden tussen gisteren en vandaag een recordbedrag van 453,18 miljard euro bij de Europese Centrale Bank. Een teken dat banken onderling minder lenen.Dat betekent dat het geldverkeer binnen de eurozone moeizaam verloopt ondanks dat de ECB de banken de afgelopen tijd veel geld heeft geleend om juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen, meldt persbureau AFP.

De ECB hanteert de lage rente van 0,25 procent om ervoor te zorgen dat banken juist goedkoop onderling kunnen lenen. Ook maakte de ECB vorige maand 489 miljard euro aan driejarige leningen vrij tegen een goedkope rente van een procent. Toch lijken financiële instituten het geld liever op te potten dan in de economie te pompen.

De afgelopen weken bereikte de geldbedragen die Europese banken stalden bij de ECB meerdere keren een record. Het vorige record was tussen 27 en 28 december en betrof een bedrag van 452 miljard euro.

Banken parkeren opnieuw veel geld bij ECB – Hoofdinhoud

vrijdag 30 december 2011, 9:27
gewijzigd op: 18:37

FRANKFURT (ANP i/RTR i) – Europese banken hebben donderdag opnieuw een groot bedrag ondergebracht bij het nachtloket van de Europese Centrale Bank i (ECB). Dat bleek vrijdag uit de dagelijkse melding van de centrale bank.
De banken parkeerden 445,7 miljard euro op hun deposito’s bij de ECB. Daarmee lag het bedrag niet veel lager dan het record van 452 miljard euro dat dinsdag werd bereikt.
De enorme groei van de deposito’s is een duidelijk teken van het gebrek aan vertrouwen op de financiële markten. De banken zetten hun overtollige middelen liever bij de ECB dan ze tegen een hogere rente aan elkaar te lenen. In de eerste 7 maanden van 2011 waren de deposito’s van de banken slechts op enkele dagen groter dan 100 miljard euro. Sinds de escalatie van de schuldencrisis in augustus zijn de dagen waarop er minder dan 100 miljard euro bij de ECB wordt weggezet echter de uitzondering.
In de afgelopen week namen de bedragen die bij de ECB worden aangehouden extra hard toe door de ruime kredietverlening van de centrale bank. Die voorzag de Europese banken vorige week voor bijna 500 miljard euro aan goedkope leningen, in een poging een nieuwe kredietcrisis i te voorkomen. Het lijkt erop dat het grootste deel van die middelen echter bij de ECB wordt opgepot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: