Nieuws uit Zevenaar en omstreken

Een kwestie van beschaving

Al meer dan 100 jaar kent Zevenaar een ziekenhuis waar patiënten met al hun klachten terecht kunnen. Konden zullen de Liemerse bewoners over een tijdje moeten zeggen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Een paar decennia terug was “marktwerking” het toverwoord. Geef diensten over aan het mechanisme van concurrentie en voilà, alles zou goedkoper worden en de kwaliteit verbeteren. Blijkbaar is totaal niets geleerd van de Amerikaanse situatie. Nergens ter wereld is er meer concurrentie  maar ook nergens is de gezondheidszorg zo duur. De markt is in de U.S.A. zo vercommercialiseerd en verziekt dat alleen rechtsregels en rechtbanken ordening kunnen scheppen in dagelijks voorkomende chaotische toestanden.

Nederland heeft medische zorg losgelaten als basisvoorziening. Daar gingen al zaken aan vooraf als openbaar vervoer, post en telefoon, de postbank, de verhuur van woningen, die praktisch om niet geprivatiseerd werden. Alles werd ter meerdere glorie op een verwilderde “markt” gedumpt en werd slachtoffer van de op die markt heersende anarchie. En ook van de ratrace van de sterkste mag overwinnen of nog beter gezegd: de sluwste mag nog meer geld verdienen. In die sfeer groeit nu een hele generatie op die denkt met normale zaken te maken te hebben. Zij begrijpen (nog) niet dat hier sprake is van gekte en verspilling van werk en geld op grote schaal. Het idee van een maakbare en veranderbare samenleving is weggeëbd. Mensen die streven naar radicale veranderingen worden weggezet als naïevelingen en wereldvreemde idealisten.

In deze sfeer blijven groepen mensen roepen om een waardiger wijze van samenleven. De occupybeweging  ontstaan door de naar nog meer geld graaiende speculanten, bankiers en andere grootverdieners die nu ook het economische klimaat hebben verpest, is er een voorbeeld van. Maar ook dichterbij kennen wij de onvermoeibare burgers die vertrouwen op een toekomst waarin het geld niet de maat der dingen is. Maar die weten dat juist de niet zichtbare dingen van het leven zoals broederschap, vriendschap, liefde, zorg voor elkaar, altruïsme en solidariteit in vrijheid en onderlinge gelijkwaardigheid er echt toe doen. Zo zijn er mensen, ik heb er onlangs over geschreven die blijven streven naar een onvoorwaardelijk basisinkomen rechtens je geboorte voor alle mensen op aarde. Meer dan een kerstboodschap want het is een zeer goed uitwerkbare visie op de toekomst. Deze visie wordt niet alleen gedragen uit rationele gronden maar vinden hun aanhangers onder humanisten, Christenen en sociale denkers en doeners.

Terug naar het door het kapitaal weg te bezuinigen ziekenhuis in Zevenaar. Duidelijk is dat nu ook de machthebbers in de gezondheidszorg, en dat zijn inmiddels geprivatiseerde zorgboeren, vinden dat er meer geld in hun broekzak dient te komen. En dat bereik je door alle producten die mensen toch wel nodig hebben duurder te maken en niet kostendekkende activiteiten weg te snijden. Dat is de belangrijkste reden dat het Zevenaarse ziekenhuis zijn spoedeisende hulp gaat verliezen en zijn regionale zorgtaken ziet afnemen. De concentratie van medische hulp in een paar grote steden in ziekenhuisfabrieken levert meer poen op. Dit is de moeilijk te verdragen gedachte maar helaas, de beslissers zijn de beschaving voorbij en buigen voor het geld, hun nieuwe god. Dat barsten gaan zorgen voor een omslag in denken, doen en dromen, is meer dan een wens.

PF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: