Nieuws uit Zevenaar en omstreken

Sport in Zevenaar

Sport in Zevenaar
Geplaatst door Paul Freriks op oktober 6, 2011

Vandaag was er even op Twitter een discussie met dhr. P. Kemperman (V”zitter DCS) over de sportvelden en de aanleg van kunstgras. Zelf dacht ik in eerste instantie dat het een gelopen race was. Met Lokaal Belang in het college leek me aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er een positieve besluitvorming uit was gekomen. Ik was verbaasd dat er een uitstel tot 2013 uitgerold is. Niet altijd is uitstel gelijk aan afstel maar je weet maar nooit. Ik denk dan ook dat Lokaal Belang in het college met zich heeft laten dollen. Nu is het aan de fractie van deze partij dit te herstellen.

Nieuw kunstgras is een onderdeel van het opknappen van sportpark Hengelder. 2 Velden voor Korfbal, 3 voor hockey en 1 voor DCS en 1 voor OBW. Voor korfbal is het van het grootste belang. Zij zijn de enige club in hun competitie (van het hoogste team) die nog op gewoon gras speelt. Daardoor krijgen ze onherroepelijk achterstand t.a.v. techniek, aanpassing aan kunstgras enz. t.o.v. de andere verenigingen. Bij hockey is het gewoon verplicht en er is een enorme aanwas om te hockeyen. Wie had ooit gedacht dat je tegen vieren allemaal jonge mensen met een hockeystick naar de sportvelden ziet vertrekken. Dan het voetballen. Duidelijk is dat tijdens de zomer het voetbal te lang stil ligt. Juist als de jeugd over veel vrije tijd beschikt. Soms wel 3 maanden om het gras te laten herstellen. Daarnaast zie je bij DCS in ieder geval een goede poging meer Zevenaarse jongens in het eerste te laten spelen. Ook in het amateurvoetbal worden spelers nogal eens “gekocht” en ze gaan van vereniging tot vereniging. Tel daarbij een dure trainer en ziet waar mijn reserves t.a.v. het amateurvoetbal vandaan komen. Maar ik ben om. Sinds dinsdagavond en gisterenavond. Dinsdagavond omdat ik het geweldig vind hoe ze samen met elkaar als sportverenigingen optrekken! Dat is goed, heel goed zelfs. Voor het imago van het sportpark maar ook voor de sport op zich. Ook voor de korfballers die zich toch ondergewaardeerd wisten ten opzichte van b.v. het voetbal! Een poging mijnerzijds om te zien of in het verenigingspact viel te roeren had geen succes. Hulde aan de inspreker.

Gisteren werd duidelijk in de besloten vergadering over de GREX dat er veel miljoenen bij moeten bij het risicofonds voor Zevenaar-Oost. Tot mijn verbazing heeft het college de laatste tranche van de Nuongelden hiervoor al achterovergetrokken. Dat vind ik oneigenlijk gebruik van de Nuongelden. Die moesten zoveel mogelijk en zo dicht mogelijk bij de mensen terecht komen daar zij tenslotte die Nuongelden bij elkaar betaald hebben. Je kunt het m.i. niet maken om wel 17 miljoen direct in een nieuw gemeentehuis te stoppen en geen ruime 2 miljoen voor de sportverenigingen die fantastisch werk leveren. Nu vraag je van de sportverenigingen te faseren. Nou zou ik zeggen, laten we maar lekker gaan faseren met het nieuwe gemeentehuis op het BATterrein en daar zonodig 2 miljoen uittrekken. Er zullen vast de nodige moties komen op 2 november bij de begrotingsbehandelingen. Er zal er zeker 1 bijzitten om al in 1212 te beginnen met kunstgras. Lokaal Belang is hierbij de belangrijkste speler. Zij kunnen hiermee hun collegeleden corrigeren en dat wordt tijd.

Bij al het sportgeweld op Hengelder wil ik toch even opkomen voor de atletiekvereniging “de Liemers”. Kleedkamers, douches en krachthonk bevinden zich in een barak. Ook de kantine is bouwvallig. Deze vereniging met veel talenten (o.a. twee van Ned. teams junioren) heeft als grote nadeel geen inkomsten uit de kantine te kunnen krijgen. Wat drinken de atleten? Thee. Dat is de traditie. Na het sporten wordt er gratis thee geschonken. Ook heffen van entreegelden is niet aan de orde. Een bijzondere situatie derhalve waar deze vereniging al de nodige aandacht voor heeft gevraagd. Ze kan het nodige zelf ophoesten maar komt 100.000 euro te kort. Ook daar zal Sociaal Zevenaar tijdens de algemene Beschouwingen van 2 november aandacht voor vragen.

Zevenaar is niet alleen een Muziekstad, uitgaansstad, culturele stad maar ook een sportieve stad. Waar voornoemde DCS-voorzitter gelijk in heeft is dat je juist in mindere tijden niet het voorzieningenniveau omlaag moet halen. Dan ben je echt verkeerd bezig en trekken jongeren en sportievelingen weg die we nu nog kunnen binden aan onze verenigingen. Want laten we wel wezen: al die grote verenigingen in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn trekken aan onze talenten. Daarom moeten we zorgdragen voor een gezonde sportthuishaven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: